Kriston-módszer®

Szégyen helyett ERŐ
Tabu helyett ÖRÖM
Tünet helyett EGÉSZSÉG

Online is elérhető szolgáltatás

Kriston-módszer®

A Kriston-módszert® 1986 óta fejleszti Kriston Andrea. A magyar egészségóvó eljárás célja az alhas szerveinek funkciójavítása mindkét nem esetében, óvodáskortól időskorig terjedően, prevencióra és „önrehabilitációra” kidolgozva. Önrehabilitációs célú a használat, amikor a Kliens, elsajátítva a tudatos egészségvédelem elemeit, maga képes a közérzetjavító folyamatot véghez vinni. A módszer hidat képez az oktatás, a szexológia, a sporttudomány és az egészségkultúra területei között. A módszer komplex szemlélettel rendelkezik, egyszerre támogatja a Klienst urológiai, nőgyógyászati, proktológiai, andrológiai, szexológiai, fizikális és mentális jólléte kapcsán. A módszer jelentősen eltér Kegel tornájától.

A Kriston-módszer® 3 komponense:

 1. szokásáthangolás az egészségesebb szervekért
 2. egészséges szervi működést gátló érzelmek csökkentése, megszüntetése
 3. szervek egészségfunkciójának javítása.

A Kriston Intim Torna® alaptréningre épülő további fejlődést segítő Modulok támogatják a hallgatókat életútjukon: szexuális élet minőségéért, az extázisban szülésért, alhasvédelem mellett az egész test edzettségéért, diákok tájékozottságáért.

A Kriston-módszer® hatékonyságát műszeres, kórházi, klinikai vizsgálatok és felmérések bizonyítják és Kriston Andrea hatékony tréningjei, könyvei, szakorvosi konferenciákon, médiában adott interjúi, előadásai tették népszerűvé. Aki Kriston® Trénerhez fordul, biztos lehet benne, hogy alaposan felkészült, komoly anatómia, kórélettan, Kriston® oktatásmódszertan vizsgával rendelkező trénerre lelt, aki folyamatosan képezi magát a módszerből.

Elérhető moduljaim

 • Kriston® Intim Torna nőknek
 • Kriston® Intim Torna férfiaknak
 • Kriston® Beszélgetés
 • Kriston® Diákprogram
 • Kriston® Lány Diákprogram
 • Kriston® Fiú Diákprogram
 • Kriston® Kislányoknak
 • Kriston® Kisfiúknak
 • Kriston® Konzultáció nőknek
 • Kriston® Konzultáció férfiaknak
 • Kriston® Gyakorlóóra nőknek  (Jelenleg passzív státuszban van. Igény esetén újra indul.)
 • Kriston® Gyakorlóóra férfiaknak (Jelenleg passzív státuszban van. Igény esetén újra indul.)

Kriston Andrea

A Kriston-módszer® egy magyar módszer, melynek kidolgozója Kriston Andrea, testnevelés-biológia szakos tanár. 1986 óta fejleszti a hasi szervek funkciójának egészségóvó, a test és lélek vitalitását növelő módszerét mindkét nem és minden korosztály számára.

Andrea Magyarországon elsőként kezdett intim egészségvédelemmel foglalkozni egy kazincbarcikai tornateremben, mikor arra kérte a nőket, férfiakat, hogy tornáztassák a záróizmaikat. Innen kezdődött saját szerzői tevékenysége, mely során létrehozta a Kriston-módszert, ami a hasi szervekre és a gátizomzatra irányuló prevenciós és önrehabilitációs módszer. Mára már Magyarországon és egyre több helyen külföldön is, tréneri hálózatával együtt adja tovább különleges elgondolású módszerét. A Kriston-módszer oktatása tréningek formájában történik, melyek gyors és jelentős egészségjavulást hoznak létre a résztvevők életében.

Kialakította a Szent Rókus Kórház nőgyógyászat-urológia ambulancia önrehabilitációs programját Dr. Demeter János felkérésére, amit 10 éven át vezetett. Az Óvodai programját Norvégiában kezdték tanítani. Osloban nőgyógyászati orvosi centrumban oktatják módszerét, az ecuadori Simon Bolivar Andina egyetemen a szexológia tantárgyon belül oktatnak módszeréről. Óraadó tanára az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek és a Debreceni Orvostudományi Egyetem akkreditált Holisztikus/Integratív Medicina Speciális Kollégiumának. A Debreceni Tudományegyetem Urológia klinikája felkérése révén egy 8 országra kiterjedő közös kutatás keretében bizonyították a Kriston-módszer nőkre, férfiakra való hatékonyságát szexológia és urológiai szakterületen. Minden nagyobb magyar egyetemen készült már szakdolgozat, mely a Kriston-módszer eredményességét bizonyította. 1999-ben 415 nőgyógyász, urológus szakorvos szavazatának köszönhetően választották be először a Magyar Nőorvos Társaság Urogynecologiai Szekció orvosi vezetőségébe. Könyvei, videói jelentek meg az intim egészség témában. Módszere hatékonysága révén jelentős ismertséget ért el Magyarországon, és műszeres méréseivel, elért eredményeivel meggyőzte a magyar szakorvosokat is. Hivatásának tekinti minden korosztály egészségnevelését az intimitás területén óvodáskortól időskorig.

Az intimtorna kifejezés története

Az intimtorna kifejezés, melyet Kriston Andrea még munkájának kezdetekor talált ki és sem magyarul, sem más nyelven nem létezett, azóta elválaszthatatlanul összeforrt tevékenységével. Azonban ahogy népszerűsége és elfogadottsága mind szakmai, mind laikus körökben nőtt, úgy kezdték el mások is használni ezt a kifejezést a saját tornájukat népszerűsítse érdekében. Míg a Kriston-módszer 1986 óta fejlődik és garantálja az orvosilag bizonyított, pozitív hatás elérését, addig ez a többi tornáról gyakran nem mondható el, ami kockázatos, hiszen a gátra ható mozgás komoly károkat is okozhat, ha az nem megfelelően kerül oktatásra, illetve végezve. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyszerű szóbeli vagy írásbeli instrukció a gátizmok tornáztatására nem elegendő, ugyanis a nők 30%-a nem tudja utasításra összehúzni a medencealapi izmait, 25% pedig a rosszul végzett erőlködéssel inkontinenciát idéz elő. (Robert & Ross, 2006)

A Kriston-módszer® hatékonyságát műszeres, kórházi, klinikai vizsgálatok, felmérések bizonyítják. Kriston Andrea tréningjei, nőknek, férfiaknak, pedagógusoknak írt könyvei, szakorvosi konferenciákon, médiában adott interjúi, előadásai tették népszerűvé. Műszeres méréseivel meggyőzte módszere eredményességéről a magyar szakorvosokat. Miután az intimtorna kifejezés széles körben elterjedt és emiatt a korábbi névoltalom eltörlésre került, a sok más gátizom tornától való megkülönböztetés céljából, az érdeklődők egészségét szem előtt tartva került kiegészítésre a módszer neve Kriston Intim Tornává, hogy ezzel segítse az eligazodást a gátizomtornák között.

A szakorvosi támogatottság ellenére a Magyar Gyógytornászok Társasága visszautasította a módszer OEP által támogatott, Kriston Andrea által számukra kidolgozott ingyenes formáját. Ennek ellenére a népszerűvé vált intimtorna nevet azonban a módszer elsajátítása nélkül szerették volna használni. A Társaság így a névoltalom eltörlését kezdeményezte és elsőkörben sikerrel is járt. Később egy reprezentatív közvélemény kutatás következményeként, mely igazolta, hogy a lakosság nagyrésze Kriston Andrea tevékenységéhez köti az intimtorna kifejlesztését, a Nemzeti Tulajdon Szellemi Hivatala visszaállította a névoltalmat számára azzal a céllal, hogy védje a magyar származású Kriston-módszert, illetve a felhasználókat. Nem sokkal ezután egy gyógytornász vezette csoport ismét a névoltalom törlését kezdeményezte, mely eljárás részükről jelenleg sikerrel zárult. Kriston Andrea hazai, szakmai elsőbbsége, kifejlesztési tevékenysége hozzáértő körökben nem vitatott. Cikkei, könyvei vitathatatlanul bizonyítékot szolgáltattak a Nemzeti Tulajdon Szellemi Hivatal számára.

A névoltalom eltörlésének az lett a következménye, hogy már bárki, bármit oktathat intimtorna név alatt, olyanok is, akik azt soha nem tanulták, hiszen az intimtorna nem része a jógának, a gyógytornának és egyéb mozgásfajtának. Az ilyen tanfolyamok miatt csalódott, kétségbeesett hallgatókkal találkozunk, akik kifejlődött aranyérrel, műtéti súlyosságúvá vált hólyagsérvvel, felerősödött herevéna tágulattal, görcsössé vált medencefenéki izommal, elmaradt regeneráció, vagy helytelenül végzett szülésre felkészítés után érkeznek hozzánk.

A Kriston® Trénerek által tanított Kriston-módszer® garantált. Minden Kriston Tréner egy 390 órás alapképzést végez el, mely tudást az éves továbbképzések és rendszeresen kötelező vizsgamegújítások fejlesztenek és tartanak naprakészen. Az alapképzésben szakorvosoktól és Kriston Andreától tanulnak a Trénerek perineológiai szemléletű anatómiát, élettant, kórélettant, módszertant és pszichoszomatikát. A vizsgák teljesítésének minimum szintje 95%, hogy a hallgatók biztosan megbízhassanak bárkiben, aki Kriston Trénerként működik.

Hivatkozás:

Robert, M. MD, Ross, S. PhD (2006): Conservative Management of Urinary Incontinence. SOGC Clinical Practice Guideline (186). 1113-1116.

Kriston® intim torna és a Kegel módszer

Sokan a Kegel tornát, az intimtornát, gátizomtornát szinonimaként használják. A Kegel torna gátizmokkal foglalkozik, azonban sem szisztémájában, céljában, eszközeiben, sem hatékonyságában nem egyezik a Kriston Intim Tornával. Napjainkban már Kegel torna alatt mindenféle mozgást értenek, a módszer neve alatt ajánlott előírások nagyon különbözőek: gésa golyó használata, elektromos hüvelyi stimuláció, napi pár, vagy napi 1000 összehúzás végzése, kis erővel, vagy éppen nagy erővel végzett összehúzás, csakis a hüvelybe helyezett ujjal végzett összehúzás, stb. Ezek az eljárások egyrészt már nagyban eltávolodtak Kegel eredeti tornájától, másrészt Kegel soha nem utalt módszerére intimtornaként. A Kegel torna egy mérőtubussal a hüvelyben, naponta 3X20 percen át tartó, egyszerű szorítás ismételgetése.

A Kriston® Intim Torna ehhez képest egy komplex módszer, mely 3 részből áll és hatékonyságát műszeres, kórházi és klinikai vizsgálatok, felmérések bizonyítják:

 1. Mozgás oktatás: a nőkre, férfiakra alkalmazott mozgásoktatási módszertana 300 szerkesztett lépésen át vezeti a hallgatót a medencefenéki izmok biztos izomérzékelését, fejlesztését garantáló mozgástudáshoz.  A további személyes fejlődést az egyénre szabott mozgásprogramjával és az otthoni gyakorlást segítő audió anyagával segíti.
 2. Érzelmi háttér: érzelmi megkönnyebbülést hoz létre a foglalkozás során a pszichoszomatikával, az alkalmazott, tudattalanra ható metaforákkal.
 3. Szokások: az alhasra ható egészségóvó szokások oktatásával segíti a hasi szervek hosszú távú funkcióját.

https://intimtorna.hu/

https://intimtorna.hu/hu/trenerek/rozsavoelgyi-rita

https://www.facebook.com/intimtornarita